Η Συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου για την ΙΠ την 1η Απριλίου 2022

Την Παρασκευή 1η Απριλίου 2022 συνεδρίασε το Κοινοτικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αφιδνών αποκλειστικά με θέματα της ΙΠ.

Για το πρώτο που αφορά την έγκριση της μελέτης ονοματοδοσίας αριθμοδότησης των ακινήτων της Ιπποκρατείου Πολιτείας που εκπόνησε εξειδικευμένη μελετητική εταιρεία με χρηματοδότηση του ΣΔΙΠ, αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση που θα βρίσκεται και η μελετητική εταιρεία για την πλήρη ενημέρωση των συμβούλων.

Ο ΣΟΙΠ ζήτησε την κατάργηση της ονοματοδοσίας 11 μικρών οδών (τριτεύον οδικό δίκτυο) του οικισμού, που με σεβασμό στην μνήμη και την προσφορά θανόντων συντελεστών της δημιουργίας του οικισμού της ΙΠ, έχει προτείνει ο ΣΔΙΠ. Αναγκαία και απαραίτητη διευκρίνηση, το ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΟΙΠ, κ. Σ. Ευσταθόπουλος και δεν είναι γνωστή σχετική απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου.

Στη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Αφιδνών ΕΠΙΣΗΜΑ ειπώθηκε από τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Δήμα  ότι, καμία οδός του συνόλου των οικισμών των 6 οικισμών (συμπεριλαμβανομένης και της Ιπποκρατείου Πολιτείας) της Δημοτικής Κοινότητας δεν έχει έγκριση για την ονοματοδοσία και την αριθμοδότηση σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία της Ελληνικής Πολιτείας.

Κωδικοποιημένη η διαδικασία έγκρισης στην εγκύκλιο με αρ.6/8257/3-2-2020 του ΥΠΕΣ:  

https://drive.google.com/file/d/1ONO6bU5M3X2liem8u6pkXmSbPGVwnOFd/view

Η απόφαση του περασμένου Οκτωβρίου 2021 του Κοινοτικού Συμβουλίου Αφιδνών για αυτή ακριβώς την ανάγκη έχει γνωμοδοτήσει για τους 5 οικισμούς των Αφιδνών, έχει εξαιρέσει την Ιπποκράτειο Πολιτεία  επειδή ο ΣΔΙΠ ανέλαβε την πρωτοβουλία να εκπονήσει ειδική μελέτη για τον οικισμό ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ φορέας επισπεύδων την ιδιωτική πολεοδόμηση του οικισμού.

Η διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους για την ΙΠ πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά για τουλάχιστον 2 μήνες πριν κατατεθεί στην ΤΥ του Δήμου Ωρωπού

   https://sdip.gr/onomatodosia-odon-arithmisi-akiniton-stin-ip/

   https://ippokrateiospoliteia.blogspot.com/2021/01/blog-post_21.html

Για την ιστορία. Όσον αφορά τα ονόματα των πρωτεργατών στην ονοματοδοσία των οδών ξεκίνησε με την πρώτη μελέτη που εκπόνησε τη δεκαετία του 1990 για λογαριασμό του ΣΔΙΠ ο μηχανικός Α. Βάθης όπου συμπεριλήφθηκε το ονοματεπώνυμο «Γεώργιος Κράτσας», ο οποίος ήταν τότε και ο μόνος αποβιώσας από τους πρωτεργάτες. Στη συνέχεια το 2019, πάλι με πρωτοβουλία του ΣΔΙΠ, και με τη συνεργασία των μελών της ΕΤΥ ΣΔΙΠ κ.κ. Κουλογιάννη και Πελεκανάκη, συντάχθηκε  λογιστικό φύλλο με τους δρόμους που προβλέπονται από το ρυμοτομικό και στην ονοματοδοσία τους συμπεριλαμβάνονται οι 11 αποβιώσαντες πρωτεργάτες. Για του λόγου το αληθές το συγκεκριμένο λογιστικό φύλλο (εδώ) .

Εκ των 11 προτεινομένων εκλιπόντων οι 8 δεν είναι «ΝΤΟΠΙΟΙ» όπως διαδίδεται, δλδ 1. Κράτσας Γεώργιος, 2. Νάστος Γεώργιος,  3. Σταμπολίτης Νικόλαος, 4. Αναγνωστάκης Μιλτιάδης, 5. Βάθης Μιχαήλ, 6. Παπαδόπουλος Γεώργιος, 7. Δοκουμετζίδης Σπυρίδων, 8. Ευαγγελόπουλος Κωνσταντίνος, αλλά ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ πρωτεργάτες της ίδρυσης της Ιπποκρατείου Πολιτείας.

Για τον αποβιώσαντα Κράτσα Γεώργιο, ιατρό,  Πρόεδρο του ΙΣΑ, πρώτο Πρόεδρο του ΔΣ ΣΔΙΠ που υπάρχει οδός με το όνομα του, σύμφωνα με τους αντιδρώντες για την ονοματοδοσία αυτή είναι άγνωστο αν θα παραμείνει ή θα καταργηθεί και θα αλλάξει ;

Για το δεύτερο που αφορά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της λίμνης Μπελέτσι ψηφίστηκε η αναγνώριση της αναγκαιότητας και με παρέμβαση  του Αντιδημάρχου κ. Ι. Δήμα για να υλοποιηθεί το αίτημα, η  ενημέρωση επί των στοιχείων της μελέτης Έργων και Υποδομών του οικισμού της Ιπποκρατείου Πολιτείας και η έγκρισή της από το ΔΣ Ωρωπού η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τις ενέργειες για  την οδική σήμανση και τα επικίνδυνα σημεία.