Μεγάλο το ενδιαφέρον στην ημερίδα “Καθαρό δάσος, ασφαλές σπίτι”

SDIP Logo with green ribbon

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Καθαρό δάσος, Ασφαλές σπίτι» στο κτήμα Νικολέλη.  Οι δύο προσκεκλημένοι καθηγητές, ο Δρ. Ξανθόπουλος και ο Δρ. Τσόπελας ενημέρωσαν τους περισσότερους από 100 προσκεκλημένους για την σωστή διαχείριση του πρασίνου, την διαμόρφωση και διαχείρισή του, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατοίκηση σε ζώνες ήπιας οικιστικής ανάπτυξης που συνορεύουν με δάση.

Μάθαμε μεταξύ άλλων, ποια είναι τα δένδρα κατάλληλα προς φύτευση στο υψόμετρο της Ιπποκράτειου Πολιτείας, πότε κόβουμε τα πεύκα, πως αραιώνουμε την βλάστηση για να προστατέψουμε και να δώσουμε νέα ζωή στο πράσινο.  Μάθαμε επίσης ότι κάθε πευκοδάσος έχει χρόνο ζωής από 80 έως 150 χρόνια, και η ανανέωσή του μέσω μιας πυρκαγιάς είναι αφενός νομοτελειακή, αφ’ ετέρου αποτελεί το ξεκίνημα της ανανέωσης του και του κύκλου ζωής.  Μάθαμε επίσης ότι η πυρκαγιά θα συμβεί και αυτό που πρέπει να έχουμε φροντίσει είναι να είμαστε προετοιμασμένοι αλλά και να έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για την προστασία της περιουσίας μας αλλά πάνω από όλα της ανθρώπινης ζωής. 

Στις 3 ώρες ενημέρωσης, όπου παραμείναμε καθηλωμένοι στις καρέκλες μας, μάθαμε πολλά, αλλά κυρίως τους βασικούς κανόνες σε περίπτωση πυρκαγιάς και πως απλές κινήσεις μπορούν να μας σώσουν την ζωή.  Τις ομιλίες παρακολούθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους, πολλοί εκλεκτοί καλεσμένοι, όπως η Υπεύθυνη πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Κα Τσούπρα (παρά τον τραυματισμό της) οι αντιδήμαρχοι Ωρωπού Κος Βελτανιώτης και Κος Πούλος, η ηγεσία του 6ου Σταθμού της Πυροσβεστικής, η Δασάρχης Καπανδριτίου, η ηγεσία της ΜΑΚΙΠ, και πολλοί ακόμα.

Μετά το πέρας των ομιλιών σε ερωτήσεις των κατοίκων σχετικά με την πρόληψη και καθαρισμό των χώρων που ανήκουν στον δήμο, απάντησε ο Κος Βελτανιώτης.

Η ημερίδα αποτέλεσε πρωτοβουλία του Συνεταιρισμού της Ιπποκράτειου Πολιτείας στα πλαίσια του σχεδίου καθαρισμού και προστασίας του πρασίνου.  Mετά το πέρας της ημερίδας ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κος Κραββαρίτης ανέφερε σχετικά:  «Ήταν ιδιαίτερη χαρά μας να φιλοξενήσουμε δύο διεθνώς διακεκριμένους καθηγητές και να ενημερωθούμε από τα πλέον αρμόδια χείλη για τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης του πρασίνου, προστατεύοντας ταυτόχρονα την ανθρώπινη ζωή και περιουσία.  Θέλω να ευχαριστήσω τον κο Ανδρέα Θεοδωρακόπουλο και την κα Μαίρη Λαδοπούλου για την άψογη οργάνωση της ημερίδας, τους εκλεκτούς προσκεκλημένους που μας τίμησαν με την παρουσία τους, και τους κατοίκους που παρευρέθηκαν και αποκόμισαν σημαντικές γνώσεις. 

Ο Συνεταιρισμός έχει αναλάβει την πρωτοβουλία της χρηματοδότησης της μελέτης διαχείρισης και συντήρησης του πρασίνου της περιοχής των 7000 στρεμμάτων, την οποία θα παραδώσει στον Δήμο για τις απαραίτητες ενέργειες και εργολαβίες με την αρωγή και χρηματοδότηση από την περιφέρεια.  Ευελπιστούμε ότι τόσο ο Δήμαρχος Ωρωπού όσο και η περιφέρεια θα προχωρήσουν τάχιστα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καθαρίσουμε και να προστατέψουμε το πράσινο.  Είναι αυτονόητο ότι δεν θέλει κανείς να ξαναζήσουμε γεγονότα όπως αυτά του Καλάμου ή της Πεντέλης όπως εύλογα μας αναφέραν σήμερα οι καθηγητές. »