Ο Συνεταιρισμός για το ΣΧΟΟΑΠ φάσης Β1 Αφιδνών

Ο Συνεταιρισμός για το ΣΧΟΟΑΠ φάσης Β1 Αφιδνών

Αφίδνες, 04 Δεκεμβρίου 2016

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωρωπού στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης 29 Νοεμβρίου 2016, η μελέτη της Φάσης Β1 του ΣΧΟΟΑΠ Αφιδνών χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις του Συνεταιρισμού ΔΙΠ (ΣΔΙΠ).

Για τις παρεμβάσεις τροποποίησης που προτείνονται για τον οικισμό της Ιπποκρατείου Πολιτείας του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης, όπως αυτό ισχύει με  τα ΦΕΚ 482/Δ/25-11-1977, ΦΕΚ 406/Δ/31-07-1979, ΦΕΚ 419/Δ/04-05-1994 και ΦΕΚ 336/Δ/24-07-2007, ο ΣΔΙΠ,  είχε έγκαιρα υποβάλει τις προτάσεις του στο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αφιδνών τον περασμένο Ιούνιο, ύστερα και από  συνεννόηση με τον Δήμαρχο Ωρωπού κ. Θωμά Ρούσση, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΔΙΠ εκπροσώπησαν στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ) στις  28 Νοεμβρίου 2016 και του Δημοτικού  Συμβουλίου την επόμενη μέρα, ο πρόεδρος κ. Κων. Κραββαρίτης και ο γενικός γραμματέας κ. Παν. Πάντος.

Στην ομόφωνη γνωμοδοτική απόφαση της  ΕΠΖ, μετά από εισήγηση του πρόεδρου της, αρμοδίου αντιδημάρχου κ. Κ. Δέδε πολιτικού μηχανικού, ο οποίος προς τιμή του  δεσμεύτηκε για αυτό, υιοθετήθηκε η πρόταση αντικατάστασης του χαρακτηρισμού «πεζοδρόμων» της μελέτης του Β1 Σταδίου  ΣΧΟΟΑΠ Αφιδνών για το σχέδιο πόλης της Ιπποκρατείου Πολιτείας  με τον όρο «οδοί ήπιας κυκλοφορίας»  του Ν.4067  ΦΕΚ 79 /Α΄/9 Απριλίου 2012  άρθρο 2 παράγραφος 18 « Δρόμοι Ήπιας Κυκλοφορίας είναι οι πεζόδρομοι στους οποίους επιτρέπεται η υπό όρους κίνηση οχημάτων» για αποφυγή προβλημάτων οικοδομησιμότητας   των συνιδιοκτητών τμημάτων οικοπέδων της περιοχής.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η εμμονή του αντιδημάρχου Αφιδνών κ. Γ. Πούλου, μετά την τοποθέτηση του αντιπροσώπου της ομάδας των τεσσάρων ιδιωτών μηχανικών συμβούλων της μελετήτριας του ΣΧΟΟΑΠ,  κ. Κων. Πάντου, επί 20ετιας μέλους των ΔΣ του ΣΔΙΠ,  δεν έγινε δεκτή η απόφαση της ΕΠΖ. Ως αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού, η αποχώρηση του αρμοδίου αντιδημάρχου από την ονομαστική ψηφοφορία και οι αρνητικές ψήφοι των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Επαμ. Δημητρίου και Παν. Πέππα,  αμφοτέρων μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής οι οποίοι είχαν ψηφίσει θετικά υπέρ των προτάσεων του ΣΔΙΠ την προηγούμενη μέρα.

Η εισήγηση του γραφείου εκπόνησης  του ΣΧΟΟΑΠ Αφιδνών για την εντός σχεδίου περιοχή της Ιπποκράτειου Πολιτείας το οποίο αναρμόδια και αναίτια παρεμβαίνει σε υφιστάμενο εγκεκριμένο σχέδιο πόλης για αλλαγή χαρακτηρισμού οδών ως πεζοδρόμων, αντί του προτεινομένου από τον ΣΔΙΠ  «Ήπιας Κυκλοφορίας»  και του αποδεκτού ως ορθού από την ΕΠΖ επί του ΣΧΟΟΑΠ Αφιδνών και ΓΠΣ Πολυδενδρίου, που παράλληλα και ασυντόνιστα  εξελίσσονται  και θα έπρεπε να ήταν θέμα πρώτης προτεραιότητας,  με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την ανάγκη να διατηρηθεί ο προαστιακός τουριστικός και αγροτικός χαρακτήρας της περιοχής αυτής του Δήμου Ωρωπού, όπως υποδεικνύουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η Περιφέρεια Αττικής και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ωρωπού της συνεδρίασης της 29 Ιανουαρίου 2014, που αφορά τον συντονισμό των πολεοδομικών μελετών των κοινοτήτων Αφιδνών – Πολυδενδρίου και ειδικότερα τις τρεις υπερτοπικού χαρακτήρα δραστηριότητες ΒΕΠΕ ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ, ΖΕΑ ΣΣ Αφιδνών, Ζώνη Εμπορικής Δραστηριότητας Δευτερογενούς και Τριτογενούς Τομέα Πολυδενδρίου.

Αντί της αντιμετώπισης των μειζόνων θεμάτων της περιοχής αυτής του Δήμου (Αφιδνών, Καπανδριτίου, Πολυδενδρίου), όπως για παράδειγμα η διευθέτηση της οδού Ρέρας  στα δυτικά του κάμπου των Αφιδνών ώστε να δημιουργηθεί λεωφόρος με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση για την ενοποιημένη εξυπηρέτηση  των 5 οικισμών Αγίας Τριάδας, Κοκκινόβραχου, Κοσμοθέας, Σιδηροδρομικού Σταθμού Αφιδνών -ΖΕΑ, Τεχνόπολης και Δροσοπηγής με την ΠΑΘΕ και το δεξιό παράδρομο, οι μελετητές του ΣΧΟΟΑΠ Αφιδνών καθώς και οι τοπικοί δημοτικοί σύμβουλοι επέλεξαν και αποφάσισαν να παρέμβουν στο ισχύον επί 40 χρόνια σχέδιο πόλης της Ιπποκρατείου Πολιτείας για χαρακτηρισμό οδών ως πεζοδρόμων και κατασκευή ποδηλατοδρόμων !!!.

Η διαμορφωθείσα λοιπόν κατάσταση, μας υποχρεώνει να προσφύγουμε προς όλες τις Υπηρεσίες και συναρμόδιους φορείς  έγκρισης της Φάσης Β1 Αφιδνών, με πρώτη τη Διεύθυνση Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία έχει τη μέριμνα για την εκπόνηση και την έγκριση των ΓΠΣ της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.