ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ

Η ευρύτερη περιοχή της Ιπποκρατείου πολιτείας είναι μια εναλλαγή χρωμάτων ανάλογα την εποχή, ανακαλύπτοντας κάτι καινούργιο κάθε φορά. Τα μονοπάτια είναι πολλά, πανέμορφα, ιδανικά για πεζοπορία και mountain bike, μικρά και μεγαλύτερα, κατάλληλα για αρχάριους και προχωρημένους. Μπορείτε να τα διασχίσετε μόνοι σας, ή οργανωμένα μαζί με τους Ορειβατικούς Συλλόγους Αθηνών και Αχαρνών. Μπορείτε να πάρετε ιδέες για τις διαδρομές σας από το επίσημο site του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας ή να… αυτοσχεδιάσετε, ανακαλύπτοντας τις δικές σας. 

Μία από τις ωραιότερες διαδρομές είναι εκείνη που ξεκινά από το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, περνά από το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, διασχίζει την κορυφογραμμή Κορομηλιάς-Καμπέρας και καταλήγει στο εντυπωσιακό Σπήλαιο του Πανός, με τους φαντασμαγορικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Η διαδρομή δεν είναι εύκολη, και η διάρκειά της ξεπερνά τις δύο ώρες, αλλά τόσο το ειδυλλιακό φυσικό τοπίο που την περιβάλλει σε όλο το μήκος της όσο και το σπήλαιο στο οποίο καταλήγει θα σας αποζημιώσουν. Δείτε λεπτομέρειες για την διαδρομή στο site του Εθνικού Δρυμού (διαδρομή νούμερο 6).

Αν προτιμάτε κάτι πιο ξεκούραστο, πανέμορφες είναι και οι διαδρομές γύρω από τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι. Ανηφορίζοντας από την Βαρυμπόμπη, αφού περάσετε τις ταβέρνες της, θα εντοπίσετε την σχετική πινακίδα «Δασική Αναψυχή Τατόι» στο δεξί σας χέρι.

Αφήνετε το αυτοκίνητο σε μέρος που δεν εμποδίζει την κυκλοφορία καθώς ο δρόμος είναι στενός, και ανηφορίζετε τα χωμάτινα δρομάκια που καταλήγουν σε διαδοχικά ξέφωτα του σκιερού δάσους –πολλά εκ των οποίων είναι εφοδιασμένα με ξύλινα τραπεζάκια του πικνίκ.

Από τα ξέφωτα ξεκινούν και απλώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις ιδιαίτερα βατά μονοπάτια, που ελίσσονται κάτω από πυκνά δάση μαυρόπευκων και κυπαρισσιών, οδηγώντας κάθε τόσο σε άλλο ένα σπιτάκι του παραμυθιού –αν αναρωτιέστε, όλα αυτά τα χαριτωμένα κτίρια που συναντάτε στη διαδρομή είναι απομεινάρια βοηθητικών κτιρίων του συγκροτήματος των ανακτόρων.

Περιπατητικές διαδρομές μπορείτε να βρείτε εδώ.