Η μεγάλη φωτιά στον Κάλαμο – Ωρωπό

Η μεγάλη φωτιά στον Κάλαμο – Ωρωπό

Ακόμη τα αποκαΐδια της πυρκαγιάς, που ξεκίνησε την Κυριακή 13/08/2017 το απόγευμα στις 16:16 στον Κάλαμο, σιγοκαίνε αφού κατέκαψε έκταση 39.000 στρεμμάτων σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το συναίσθημα αγωνιάς ακόμη κυριαρχεί στους κατοίκους των Αφιδνών και της Ιπποκράτειου Πολιτείας για την καταστροφή του δάσους της Αγίας Τριάδας και του δρυμού της Πάρνηθας.  

Το ΔΣ του ΣΔΙΠ παρακολούθησε από το πρώτο λεπτό τις εξελίξεις, συνεργαζόμενο με τους τοπικούς φορείς και ενημερώνοντας τα μέλη και τους κατοίκους του οικισμού με κάθε τρόπο και κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Το χρονικό της καταστροφής και τα γεγονότα όπως τα καταγράψαμε  εξελίχθηκαν μετά τον εντοπισμό της αρχικής εστίας στον Κάλαμο.  Στις 17:52 ένα CH-47 του ΕΣ διασχίζει τον ουρανό των Αφιδνών, με κατεύθυνση το εξελισσόμενο μέτωπο της πυρκαγιάς που έχει ισχυροποιηθεί με τους ΒΔ ανέμους 4-5 bft 

Μερικές ώρες αργότερα και ενώ τα  όσα πτητικά μέσα έχουν αποχωρήσει μετά τη δύση του ηλίου στις 01:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Δήμαρχος Ωρωπού Θ. Ρούσσης με έκκληση του ζητά την εκκένωση όλων των οικισμών στους Αγίους Αποστόλους, καλώντας τους κατοίκους να μετακινηθούν προς τη Σκάλα Ωρωπού για δική τους ασφάλεια, αλλά και για τη διευκόλυνση του έργου των πυροσβεστών. Η νέα στροφή της φωτιάς περί της 02:30 αρχίζει και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας να κατακαίει τις περιοχές πάνω από το Καπανδρίτι, Μικροχώρι, Μετόχι –ΡΗ, Βαρνάβα με κατεύθυνση προς Σέσι Γραμματικού.

Θλίψη προκαλούν οι εικόνες από τις φλόγες και τους καπνούς που φθάνουν μέχρι τη Κέα, με το πρώτο φως της ημέρας μετά από τη δυσκολότερη νύχτα για τη ΒΑ Αττική τα τελευταία 25 χρόνια για τις περιοχές Καλάμου, Αγίων Αποστόλων, Βαρνάβα …

24 ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς αυτή κατακαίει ανεξέλεγκτα από Κάλαμο προς Καπανδρίτι… 48 ώρες μετά την έναρξη της η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, ο μεγάλος κίνδυνος και ταυτόχρονα και στοίχημα να μην περάσει την ΠΑΘΕ προς Ιπποκράτειο Πολιτεία και δρυμό της Πάρνηθας, κερδήθηκε από την απόλυτη άπνοια μετά τις 21:00 …

Σημαντικότατο ρόλο μαζί με όλες τις διαθέσιμες κρατικές δυνάμεις (εναέριων και επίγειων μέσων) έπαιξαν οι εθελοντικές δυνάμεις στις οποίες συμμετείχαν και αυτές της Δημοτικής Κοινότητας Αφιδνών (Πολιτικής Προστασίας, ΜΑΚΙΠ, Δ.Α.Κ, Αφιδνών και άλλες).   Με καμένο το 12% της έκτασης του Δήμου, δηλαδή 39.000 στρέμματα, το lesson learned είναι σκληρό για όλους… 

Για να μη συζητάμε για άλλη μια φορά τα αυτονόητα, με δεδομένο το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που ο Δήμος έχει αρμοδιότητες και υποχρεώσεις για την Πολιτική Προστασία της συνολικής έκτασης του, απαιτείται να οργανώσει και να διαθέτει επιχειρησιακό κέντρο με επικοινωνίες με όλους τους φορείς, διάταξη παρατηρητήριων και διαθέσιμα και διαταγμένα τα μέσα του για άμεση επέμβαση.

Ο ΣΔΙΠ σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Αφιδνών, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, θα επιδιώξουμε άμεσα να πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη για τη βελτίωση της απόδοσης με συντονισμό όλων των διαθέσιμων δυνάμεων και μέσων.  Παράλληλα ο ΣΔΙΠ θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συντήρηση της χλωρίδας και τον καθαρισμό των οικοπέδων ιδιοκτησίας του,  παροτρύνοντας και όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν κατοικούν στον οικισμό να κάνουν το ίδιο.   

Η τεχνογνωσία για τη συντήρηση και αξιοποίηση του δάσους της Αγίας Τριάδας υπάρχει από το έτος 1940, όταν ο αναγκαστικός Συνεταιρισμός των 166 ιδιοκτήτων της έκτασης, είχε επιμεληθεί να εκδοθεί η Δασοπονική Έκθεση του Δασολόγου Σπύρου Κίλια, η οποία προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες δείχνει την κατεύθυνση που θα πρέπει να κινηθούμε.     

Μέσα στη γενικότερη συμφορά των συνδημοτών μας, ευτυχώς αυτή τη φορά ο κίνδυνος παρέμεινε στο κατώφλι της πόρτας της ΙΠ.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.